2018. október 23., kedd

Bécs




Nyelviskolám, ahol két hétig tanulhattam: ActiLingua Bécs egyik belvárosi kerületében, a diplomatanegyedben, a Belvedere kastélytól pár pecre, idén épp' 30 éve kínálja változatos kurzusait. Amin én részt vettem: 

Methodik. Didaktik. Sprache und Kultur in Wien


Az első héten főleg módszertani ötletekkel gazdagodhattam, pl. kommunikatív nyelvtanoktatás 
(Grammatik mit Aktivitäten, kommunikative Grammatik),... vagy a német, mint "pluricentrikus nyelv" témát jártuk körül. A bécsi dialektus, szóhasználat is előkerült. Nyelvtantanítás vagy országismeret megismertetése daltanulással volt az egyik kedvencem.

A második héten Ausztria országismerete, bécsi aktualitások, a fiatalok nyelvezete "Jugendsprache" volt a fő irányvonal, vagy a modern (IKT, internetes, online learning) versus hagyományos oktatás témát is érintettük. Beszéltünk továbbá Ausztria prosperáló gazdaságáról, nagyvállallatokról és a turizmusról is.

Nemzetközi tanárcsapat jött össze, 2x10 fő: svéd, lett, lengyel, cseh, szlovák, moldáv és magyar kollégák. Többségében mind középiskolai némettanárok, páran jöttek a felnőttoktatásból. Lelkes és ambíciózus, egymást motiváló közösség. Homogén és összetrató társaság, jó csoportdinamikával. Ezért volt jó együtt dolgozni, tanulni, gondolkodni két hétig.



Csoportmunka közben:  "Falco" egyik híres slágerének hallgatása alatt életrajzi adatok + képek egymáshoz rendezés, majd időrendbe állítása - talán ezzel (is) lehet motiválni diákjainkat!?


Országismeret  kreatívan feldolgozva," Stationenarbeit" munkaformában:  jellemzők, sztereotípiák , jellegzetességek, nevezetességek összegyűjtése, megfogalmazása majd ezekből plakátkészítés.


Melléknevek, ellentétek játékosan: dominózás a melléknevekkel, páros munkában.


Nyelvtani szerkezet, előidejőség (ami a sok nehéz német nyelvtan egyike...) gyakorlása: szövegrészek egy nagy értelmes egésszé alakítása, szerkesztése. Munka, alkotás közben.






Nehéz szemezgetni, válogatni a délutáni, hétvégi programok közül, ugyanis sokféle kulturális program közül választhattunk szabadidőnkben. Egyik délután például a Kunsthistorisches Museum Breugel kiállítását néztük meg. 

De eljutottunk az Operába is "Stehplatzkarte"😉, a harmadik emeleten!




Kedvenceim a tematikus séták voltak, úgymint a bécsi Belváros, Sisi nyomában vagy legendák a Steffl', a Stefansdom körül.

Bécs még mindig varázslatos és tud újat nyújtani. Régi és új, antik és modern együtt van jelen az egész városban: érezhető ez,  akár a létformában, életfelfogásban is, vagy a zenében, az építészetben.

Bécs legrégebbi temploma, St. Ruprecht, illetve Bécs jelképe a Steffl'.



A tanártovábbképző kurzuson nyelvtudásomat frissíthettem fel., valamint a kikapcsolódáson, szellemi-lelki töltekezésen túl színvonalas bécsi kultúrprogramok, kirándulások, sportprogramok és esti beszélgetések részese is lehettem - ami valószínű  a lelkes nemzetközi tanárcsapatnak (is) köszönhető.

A kurzus alatt egy kicsit a többi európai országok (cseh, lengyel, szlovák, lett, moldáv, svéd) iskoláiról is hallhattam, az ottani "problémákról", az idegennyelv-oktatásról, a diákságról vagy épp' a pedagógus életpályáról.

Hosszan meséhetnék még. 

Az étteremben, ahol ebédeltünk ez volt olvasható:
"Man kommt als Gast und geht als Freund."

Én ezt is kaptam Bécsben, Bécstől. Jó néha és kell is néha kimozdulnunk megszokott közegünkből.
Mást is tapasztalnunk. Egy kicsit átgondolni a jónak vélt, megfeleőnek gondolt tanításunkat - nekem legalábbis ez a véleményem. 
Új Kollégákat megismerni!
S lehet újat, kell is újat tapsztalni. Szakmailag, emberileg fejlődni.



Köszönet a lehetőségért!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése